Perziana 
Ontdek de Historie met de Deskundigheid die het Verdient

Perziana: voor een ontmoeting met de veelzijdigheid van Iran

 Na een leuk gesprek met Ronald Colée is vandaag (woensdag 21 juni 2017) het onderstaande artikel over Perziana in de Limburger gepubliceerd. 

Hier zijn wij super trots op!!!     


P. Hupperets: "De 16-daagse reis met Perziana naar Perzië was niet alleen op het gebied van cultuur, historie en natuur een hoogtepunt; maar ook de contacten met de lokale bevolking zullen onvergetelijk zijn en zijn onvergelijkbaar met andere oosterse landen. De mensen zijn zeer geïnteresseerd in je afkomst, je werkzaamheden en de reden van je bezoek. Zij discussiëren vrijelijk over de politieke situatie in hun land en zijn geïnteresseerd in de politieke achtergrond van Nederland. 

In het verleden is het Perzisch volk vooruitstrevend geweest op het gebied van bouwkunst, astronomie, waterbeleid en geneeskunde (Avicenna of Abu Ibn Sina); een kennis die over de gehele wereld is uitgedragen. Op deze verworvenheden mag het land met recht trots zijn. In de loop der tijd heeft het land veel te lijden gehad onder oorlogen ( tegen de Turken, Mongolen, Afghanen en Irakezen), maar zijn door hun geestelijke veerkracht deze tegenslagen steeds te boven gekomen.
Ondanks het feit dat onze groep op 200 kilometer van de Iraakse grens is geweest, heeft niemand van de groep een gevoel van onveiligheid gehad.
Aanbevelenswaardig is wel goede studie te doen naar de diverse dynastieën en de diverse koningen die over het land geregeerd hebben om de opgravingen, archeologische vondsten, koninklijke paleizen en reliëfs beter in de tijd te kunnen plaatsen.

Voor mij zal dit een onvergetelijke reis blijven, die onuitwisbare impressies heeft achtergelaten""


F. Janssen:Iran betekent het land van de Ariërs. Zo begint onze mooie reis door dit prachtige en op een na oudste  land van de wereld. Een  verrassend en afwisselend landschap met mooie woestijn-en berggebieden en met een cultuur waar je van duizelt. Het gaat om historische schatten, paleizen en unieke steden. Het oude Perzië is een land van contrasten. Moderne en conservatieve Iraniërs leven gebroederlijk naast elkaar. Ruimdenkendheid en tegelijkertijd zo religieus. Prima wegen en goede hotels waarvan sommige  een uitschieter waren zoals bv. een karanvserai. Onder leiding van een Engels sprekende gids en de aanstekende en goedlachse Parinaz. Parinaz die  het Farsi spreekt en met trots en een brede kijk op haar geboorteland ons heeft rondgeleid. 

Echter wat ons het meest heeft aangesproken is het spontane contact met de bevolking. Jong en oud spreken je aan, vragen waar je vandaan komt, verwelkomen je in hun land en vragen of ze met je op de foto mogen. Wonderlijk, warm en zeer aangenaam. Je hebt zo aanspraak. ADVIES: pak je koffers en onderga het bovenstaande."  05277